svět ekozahrad
Návrhy a realizace ekozahrad, přírodních zahrad
novinky


Kontakt:



Svět Ekozahrad
Pavlína Božková
Za Lázněmi 868
Jilemnice 514 01
pavlina@svetekozahrad.cz
Tel. +420 777 970 206

10 důvodů proč si pěstovat vlastní ovoce a zeleninu bez chemie.

2.01.2011

Zahradničení podle přírody.
Jedna z nejlepších věcí, kterou pro zdraví sebe a svojí rodiny, životní prostředí, rodinný rozpočet a svoji zahradu můžete udělat, je pěstovat si ovoce, zeleninu, bylinky a houby podle principů permakultury.
Nezáleží na velikosti zahrady, hodně toho jde vypěstovat i na balkóně. Pokud uplatníte principy permakultury nebude to dřina, ale zábava a má to spoustu výhod.Dýně Hokaido
1. Ušetříte peníze. Pěstováním ovoce a zeleniny bez chemie ušetříte každoročně mnoho peněz. Semínka a sazeničky nejsou opravdu drahou záležitostí, navíc zde může perfektně fungovat výměnný obchod se stejně smýšlejícími sousedy a kamarády. Vy jím poskytnete vaše přebytky semínek či sazeniček výměnou za jejich, získáte tak navíc širokou pestrost druhů. Ovoce, zelenina, bylinky a houby, které budete sklízet ve své zahrádce budou v bio kvalitě. Nakoupit ovoce a zeleninu v obchodě v bio kvalitě je v České republice bohužel mnohdy problém a ceny jsou velmi vysoké. Používaním permakulturních principů se sníží množství vody nutné na zavlažování a na nulu klesnou výdaje za chemická hnojiva a postřiky.
2. Je to zdravé. Vypěstované ovoce a zelenina v bio kvalitě je plné vitamínů a minerálů a máte 100% pod kontrolou, co vy a vaše rodina jíte. Zdravé potraviny tvoří zdravé tělo. Pohyb a práce na zahradě na čerstvém vzduchu přispívají k dobréTřešně náladě a zlepšují fyzičku.
3. Výborně chutná. Zvířata a lidé mají chuťové smysly proto, aby rozpoznali kvalitu jídla, které přijímají. Není žádné překvapení, že vlastnoručně vypěstované potraviny chutnají nesrovnatelně lépe než konvenční potraviny ze supermarketů.
4. Čerstvost. Obsah vitamínů, minerálů a chuť se vůbec nedá srovnat s potravinami, které cestovaly dlouhé kilometry a ležely, nikdo neví jak dlouho a kde, než se dostaly na pulty obchodů.
5. Žádná chemie. Největší výhodou je, že vlastnoručně vypěstované potraviny neobsahují žádné chemikálie, jako jsou pesticidy, fungicidy a herbicidy.
6. Šetří přírodu. Při zahradničení podle přírody se nepoužívají chemická hnojiva ani chemikálie na ničení škůdců, které jsou velmi škodlivé nejen pro člověka, ale i pro všechny živé organismy. Pěstováním vlastních potravin šetříme velké množství energie, která je nutná pro vyprodukování a transport konvenčních potravin do supermarketů.Merlík všedobr
7. Vždy po ruce. Vlastní ovoce a zeleninu máte vždy po ruce. Na zahrádku je to jen pár kroků. Nemusíte se stresovat, že něco nemáte a uhánět do supermarketu.
8. Osobní odměna. Hojnost kvalitního ovoce, zeleniny, bylinek a hub jsou odměnou za vynaložené úsilí.
9. Kontakt s přírodou. Být v kontaktu s přírodou je pro člověka velmi prospěšné, přispívá to k duševní pohodě, snižuje stres a prokazatelně upevňuje zdraví.
10. Žádný odpad. Veškerý organický odpad putuje v ekozahradě na kompost. Vše se zrecykluje a vrátí zpět do půdy.


Důvody jsou to velmi logické a naštěstí se dnes již myšlení lidí začína měnit a přibývá lidí, kteří zahradničí podle přírody a užívají si všech výhod, které vlastnoručně vypěstované potraviny mají.
Pokud by jste se také chtěli radovat z vlastního ovoce, zeleniny, bylinek a hub vypěstovaných podle permakulturních principů a nevíte jak na to, neváhejte mě kontaktovat pavlina@svetekozahrad.cz

autorka článku: Pavlína Božková
 


All rights reserved SVETEKOZAHRAD.CZ | Email: pavlina@svetekozahrad.cz