svět ekozahrad
Návrhy a realizace ekozahrad, přírodních zahrad
novinky


Kontakt:



Svět Ekozahrad
Pavlína Božková
Za Lázněmi 868
Jilemnice 514 01
pavlina@svetekozahrad.cz
Tel. +420 777 970 206

Zajímavé a méně známe rostliny, které by neměly v ekozahradě chybět 3. díl

7.02.2011

Třetí díl ze série článků je věnován stromům, které plodí výborné ovoce, většina z nich je naprosto nenáročná na pěstování, a přesto se na ně trochu zapomíná. Takže nechte se inspirovat a třeba už toto jaro bude některý z nich na vaší ekozahradě.

Jeřáb ptačí ( Sorbus aucuparia )Jeřáb ptačí

Jeřáb je strom se vzdušnou korunou vysoký do 10 metrů. Dobře odolává mrazům, je nenáročný na půdu. Veškeré jeřabiny lze po tepelné úpravě konzumovat, ale pro nás je zajímavá varianta „Edulis“ nebo „Moravica“ ( moravský sladkoplodý ), plody této odrůdy obsahují méně hořkých látek a více cukru, proto mají příjemnou chuť a lze je konzumovat i syrové. 
Jeřabiny obsahují vysoké množství vitamínu C, dále v nich najdeme železo, jód, vápník, karotenoidy..
Plody můžeme konzumovat čerstvé, lze je sušit na čaj nebo k zobání místo rozinek a nebo z nich můžeme připravovat kompoty, zavařeniny, vína a likéry.
Jeřáb je velmi praktický strom do ekozahrady, sklidíte z něj velké množství zdravých plodů, a protože vrhá pouze slabý stín lze ho velmi dobře podsazovat dalšími jedlými keři.

Mišpule německá ( Mespilus germanica )Mišpule německá
Mišpule je menší strom vysoký 3- 6 metrů. Vyhovuje ji slunné stanoviště a propustné půdy, velmi dobře snáší mrazy.
Květy mišpule jsou krásné až exoticky vypadající a jsou na jaře velkou ozdobou zahrady. 
Plody vypadají jako malá chlupatá jablíčka, mají světlehnědou barvu a obsahují mnoho vitamínů ( vitamín C, B2 ) a minerálů ( vápník, hořčík, draslík ). Konzumují se až po přemrznutí nebo po delším skladování, kdy je dužnina měkká, sladká a aromatická. Mrazem se v plodech zkoncentrují cukry. Plody chutí připomínají kombinaci hrušky, jablka a jeřabiny. Úplně nejlépe chutnají mišpule utržené přímo ze stromu, kdy si dužninu jako marmeládu vytlačíte přímo do úst. Z plodů mišpule lze vyrábět rosoly, džemy, likéry a také léčivý sirup proti průjmu.
Na podzim se můžete těšit na nádherně vybarvené listy mišpule. Je dobře, že se tento krásný malý strom vrací zpět do našich zahrádek, protože ještě v 19. století byl běžnou součástí zahrad i jídelníčku našich předků.


Moďoul trojlaločný ( Asimina triloba )Moďoul trojlaločný

Je to menší stromek, dorůstající do výšky 3 – 5 metrů. Někdy bývá nazýván „ banán severu“ , což je vzhledem k chuti plodů výstižný název.
Moďoul má rád půdu bohatou na živiny a spíše vlhčí. V době vegetačního klidu snese mrazy až -20°C, na jaře raší později, proto uniká jarním mrazíkům Kvete velkými purpurovými květy, které přitahují mouchy. 
Plody jsou oválné, různě velké dle odrůdy, 5- 15cm dlouhé a 5- 10cm široké. 
Dužnina plodů má krémovitou konzistenci, která je chutí podobná sladkému banánu s příchutí manga, ananasu…prostě je to lahůdka. Po vyjmutí semen lze dužninu pohodlně vyjídat lžičkou. Dužnina obsahuje hodně vitamínů ( vit.C, A ) a minerálů ( železo, vápník, hořčík..). 
Plody je nejlepší konzumovat čerstvé, jsou velmi dobře stravitelné nebo je můžeme tepelně upravovat podobně jako banány.
Moďoul je díky svým plodům velmi atraktivní strom, který stojí za to v ekozahradě mít.


Moruše černá ( Morus nigra )Moruše černá

Je teplomilný strom vysoký 10- 15m. Vyžaduje chráněné a slunné místo. Nejlépe roste v teplých, vinohradých oblastech. Miluje teplou půdu, nesnáší přemokření a těžké jílovité půdy. Plody jsou tmavě fialové až černé, 2,5 cm dlouhé, podobné ostružinám.
Chutnají sladce až sladkokysele. Obsahují hodně vitamínu C, pomáhají regulovat hladinu krevního cukru v krvi, jsou léčivé při zácpě, srdečních a cévních chorobách. Naprosto nejlepší je pojídat moruše přímo ze stromu, nelze je totiž příliš dlouho skladovat. Z plodů je také výborná marmeláda, šťáva, sirup i kompot. Při sázení moruší musíme myslet na to, že plody mohou udělat docela nepořádek, nesázíme ji tedy nad chodníky, terasy... 


Myrobalán třešňový ( Prunus cerasifera )Myrobalán třešňový

Myrobalán je strom vysoký kolem 5 metrů. Někdy se mu lidově říká „ špendlík" , ale na rozdíl od pravého špendlíku jde dužnina myrobalánu hůře od pecky.
Má rád slunná a suchá místa, na půdu je nenáročný.
Plody jsou asi 3 cm velké, kulovité, žluté , červené až tmavě modré barvy. Chutnájí skvěle, ale je potřeba nechat plody pořádně dozrát, jinak mají kyselou chuť. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že ty nejlepší myrobalány jsou ty, co už spadly na zem nebo jsou těsně před spadnutím. Dokonce lze na trhu nalézt plodové odrůdy myrobalánu ( Klar, Klaret ) a myrobalány křížené s japonskými slivoněmi ( např. Obilnaja…) Jejich plody jsou větší a chutnější než klasické myrobalány.
Nejlepší je pojídat myrobalány čerstvé, ale lze je i zpracovat do kompotů, džemů a rosolů. 

 

Přečtěte si také článek Zajímavé a méně známé rostliny, které by neměly v ekozahradě chybět  1. díl + 2. díl 

autorka článku: Pavlína Božková  
 


All rights reserved SVETEKOZAHRAD.CZ | Email: pavlina@svetekozahrad.cz