Ptáci v ekozahradě

červenka obecná v ekozahradě

Na některých zahradách jich vidíte spousty a na jiných po nich není ani památky. Velice záleží, zda jim dokážete ve své zahradě vytvořit ty správné životní podmínky, aby tam rádi pobývali a vyvedli mladé. Ekozahrada je prostor, kde se to ptáky jen hemží.

Zamyslete se.  Je vaše zahrada k ptákům přátelská ?

Co ptáci v zahradě potřebují

  • dostatek vyhovující potravy – tím mám na mysli přirozenou potravu jako jsou semena, hmyz a bezobratlí. Toto vše naleznou v ekozahradách, kde je bohatá skladba jedlých stromů a keřů, spousta trvalek, které se po odkvětu nestříhají a poskytnou tak ptákům množství semen. Některé druhy ptáků milují hodovat na kompostu, takže pokud máte uzavřený plastový kompostér, zkuste ho vyměnit za otevřený dřevěný. V případě, že nepoužívate na zahradě pesticidy naleznou zde ptáci bohatou skladbu hmyzu, který je důležitou potravou pro mnoho z nich.
  • místo kde mohou postavit hnízdo a vyvést mladé – ideální jsou vzrostlé ovocné stromy nebo víceřadé jedlé živé ploty, kde se ptáci cítí v bezpečí a zároveň mají blízko potravu. Dále potřebují nejrůznější materiál ke stavbě hnízd, což může být na některých “uklizených” okrasných zahradách, kde je jen štěrk, dlažba a nachemizovaný anglický trávník problém. Ptáci milují divoké koutky v ekozahradě, kde naleznou vše potřebné ke stavbě svých hnízd.
Ptačí hnízdo v ekozahradě

Několik tipů, jak přilákat ptáky do zahrady

  • vysaďte keře pro ptáky např. Svída krvavá, Kalina obecná, Hloh jednosemenný, Ptačí zob obecný, Dřišťál obecný, Bez černý, Cesmína ostrolistá
  • vysaďte kvetoucí jednoletky, trvalky a bylinky, může to být např. Pupalka, Divizna, Třapatka, Slunečnice, Yzop, Brutnák, Mák… Vyberte takovou skladbu rostlin, ať na Vaší zahradě něco kvete od jara do podzimu. Kvetoucí  rostliny přilákají hmyz a po odkvětu vytvoří semena, takže je neořezávejte. Hmyz a semena jsou cennou potravou pro zahradní ptactvo. 
  • vytvořte na zahradě divoký koutek s hromadou kamenů, listí a dřeva, kde ptáci najdou materál na stavbu hnízda a také spoustu semen a hmyzu jako potravu
  • pořiďte si na zahradu otevřený kompost
  • umístěte na zahradu pítka na bezpečná místa, kde ptáky nemůže překvapit např. kočka  

Krmení ptáků ano či ne ?

Krmení ptáků je činnost, která nás těší a máme při ní možnost pozorovat naše zahradní ptactvo velmi zblízka. Pamatujte, že různé druhy ptáků potřebují různé krmivo, proto si vždy zjistěte, co daný druh potřebuje. Krmítka vždy chraňte před predátory, nejčastěji kočkami.

Krmení ptákům ale nikdy nenahradí bohatou skladbu přirozené potravy, kterou jim zajistí přírodní zahrada. Prostě přírodní bufet v ekozahradě je pro naše zahradní ptactvo to nejlepší.

Ná závěr tohoto příspěvku bych chtěla ještě upozornit na nebezpečí, která ptákům v zahradě hrozí pokud používáte zakrývací ochranné síťky na ovocně keře, mnoho ptáků v nich každoročně zbytečně zahyne.

Podobný problém je s nárazy do skla u velkých oken domů, přitom stačí skla pro ptáky zviditelnit např. nalepením samolepek.

Pokud Vás téma zahradního ptactva zaujalo, doporučuji knihu Krmíme ptáky v zahradě po celý rok a přírodně, která mě inspirovala k napsání tohoto příspěvku.