10 důvodů proč si pěstovat vlastní ovoce a zeleninu bez chemie

Jedna z nejlepších věcí, kterou pro zdraví sebe a svojí rodiny, životní prostředí, rodinný rozpočet a svoji zahradu můžete udělat, je pěstovat si ovoce, zeleninu, bylinky a houby podle principů permakultury. Nezáleží na velikosti zahrady, hodně toho jde vypěstovat i na balkóně. Pokud uplatníte principy permakultury nebude to dřina, ale zábava a má to spoustu výhod.

Ušetříte peníze

Pěstováním ovoce a zeleniny bez chemie ušetříte každoročně mnoho peněz. Semínka a sazeničky nejsou opravdu drahou záležitostí, navíc zde může perfektně fungovat výměnný obchod se stejně smýšlejícími sousedy a kamarády. Vy jím poskytnete vaše přebytky semínek či sazeniček výměnou za jejich, získáte tak navíc širokou pestrost druhů. Ovoce, zelenina, bylinky a houby, které budete sklízet ve své zahrádce budou v bio kvalitě. Nakoupit ovoce a zeleninu v obchodě v bio kvalitě je v České republice bohužel mnohdy problém a ceny jsou často velmi vysoké. Používaním permakulturních principů se sníží množství vody nutné na zavlažování a na nulu klesnou výdaje za chemická hnojiva a postřiky

Je to zdravé

Vypěstované ovoce a zelenina v bio kvalitě je plné vitamínů a minerálů a máte 100% pod kontrolou, co vy a vaše rodina jíte. Zdravé potraviny tvoří zdravé tělo. Pohyb a práce na zahradě na čerstvém vzduchu přispívají k dobré náladě a zlepšují fyzičku.

Výborně chutná

Zvířata a lidé mají chuťové smysly proto, aby rozpoznali kvalitu jídla, které přijímají. Není žádné překvapení, že vlastnoručně vypěstované potraviny chutnají nesrovnatelně lépe než konvenční potraviny ze supermarketů. • Čerstvost. Obsah vitamínů, minerálů a chuť se vůbec nedá srovnat s potravinami, které cestovaly dlouhé kilometry a ležely, nikdo neví jak dlouho a kde, než se dostaly na pulty obchodů.

Žádná chemie

Největší výhodou je, že vlastnoručně vypěstované potraviny neobsahují žádné chemikálie, jako jsou pesticidy, fungicidy a herbicidy.

Šetří přírodu

Při zahradničení podle přírody se nepoužívají chemická hnojiva ani chemikálie na ničení škůdců, které jsou velmi škodlivé nejen pro člověka, ale i pro všechny živé organismy. Pěstováním vlastních potravin šetříme velké množství energie, která je nutná pro vyprodukování a transport konvenčních potravin do supermarketů.

Vždy po ruce

Vlastní ovoce a zeleninu máte vždy po ruce. Na zahrádku je to jen pár kroků. Nemusíte se stresovat, že něco nemáte a uhánět do supermarketu.

Osobní odměna

Hojnost kvalitního ovoce, zeleniny, bylinek a hub jsou odměnou za vynaložené úsilí.

Úroda borskev

Kontakt s přírodou

Být v kontaktu s přírodou je pro člověka velmi prospěšné, přispívá to k duševní pohodě, snižuje stres a prokazatelně upevňuje zdraví.

Žádný odpad

Veškerý organický odpad putuje v ekozahradě na kompost. Vše se zrecykluje a vrátí zpět do půdy. Důvody jsou to velmi logické a je příjemné sledovat, jak postupně přibývá těch, kteří zahradničí podle přírody a užívají si všech výhod, které vlastnoručně vypěstované potraviny mají.