Jak sbírat a uchovávat semena rajčat

Semínka rajčat v sítku

Uchovávání vlastních semen rajčat z plodů vypěstovaných na vaší zahradě či balkónu, Vám zaručí, že rostliny, které vyrostou z těchto semen, budou bohatě plodit výrazně chutnější rajčata.

Rostliny vypěstované z vlastních semínek budou během pár let plně adaptované na prostředí Vaší ekozahrady. 

Jaké plody sbírat ?

Pro uchovávání semen je velice důležité sbírat zcela zralé až lehce přezrálé plody, aby bylo zaručeno, že semena jsou dobře vyzrálá. Vybírejte si rajčata, jejichž vlastností chcete dosahnout i při sklizni v následujícím roce ( velikost plodů, aroma, sladkost, ranná či pozdní zralost ). Semínka odebírejte pouze z nehybridních odrůd rajčat, tento postup uchovávání vlastností u hybridních tzv. F1 odrůd nefunguje.

Postup získání vlastních semínek je velmi jednoduchý. Plody rozkrojte, vydlabejte z nich lžičkou semena i s dužninou, u menších rajčat stačí naříznout slupku a obsah rajčete vytlačit do skleněné lahve, pokud mají rajčata málo tekutiny, zalijte trochou filtrované vody ( chlór brzdí fermentaci ).

Sklenici uzavřete a nechte na teplém místě mimo přímé slunce po dobu 3-4 dnů, po delší době by semínka začala klíčit.

Rajčata jak získat semínka

Proč je potřeba fermentace ?

Může velice výrazně zvýšit klíčivost semen, fermentací dochází k odstranění gelu potlačujícího klíčení z povrchu semen ( podobným procesem procházejí semena, v trávícím traktu zvířat, která semena šíří ).

Dála fermentace pomáhá zničit plísně a jiné choroby, které se mohou na semenech nacházet. 

A v neposlení řadě oddělí zdravá semena od špatných a málo vitalních, která zůstanou na povrchu.

Po třech až čtyřech dnech se obvykle na povrchu vytvoří plísňový povlak tvořený špatnými semínky a dužninou. Kvalitní těžká semena klesla ke dnu. Semena opatrně propláchneme tak, že do sklenice doléváme čistou vodu a vyléváme mrtvá a nedozrálá semena spolu s dužninou, která plavou na povrchu. Na dně sklenice nám po několika propláchnutích zůstanou pouze kvalitní semena, vhodná k uskladnění. Ta přelejeme přes sítko a důkladně usušíme na nepřilnavém povrchu ( např. na porcelánovém nebo skleněném talířku )

Suchá semena skladujeme na suchém a tmavém místě v uzavřené nádobě. Nezapomeňte nádobu opatřit etiketou s názvem odrůdy a datem sklizně. Klíčivost si udržují cca 3-5 let. Já si sbírám vlastní semínka rajčat již mnoho let a vždycky si udělám dobrou zásobu, protože na jaře se po nich jen zapráší. Dávám je vždycky moc ráda svým blízkým, kamarádům a klientům.

Přeji Vám bohatou úrodu rajčat z vlastních semínek.