Divoká rajčata v ekozahradě

Divoká rajčata na stonku

Nezadržitelně se blíží jaro a s ním i další zahradnická sezóna a Vy možná přemýšlíte, jaké nové druhy letos vysadit. Tady je můj favorit, jsou to divoká rajčátka ( Lycopersicon pimpirellifolium ).

Jsou ideální do každé ekozahrady a lze je vysadit i do truhlíku na balkoně. Stávají se stále více oblíbenými, tak se na ně podívejme trochu zblízka.

Jak vypadají divoká rajčata

Mají plody velikosti třešně, které jsou velice sladké, šťavnaté a aromatické.  Plody jsou seskupeny v hroznech, což výrazně usnadňuje jejich sklizeň. Jednoduše počkáte až dozrají všechny plody na stonku a ten pak celý pohodlně odstřihnete. Během sezóny z jedné rostliny sklidíte stovky plodů, které si rychle oblíbí celá rodina. Mnohokrát jsem na naší zahradě zažila údiv rodičů, že jejich potomci uzobávají divoká rajčátka.

Jsou vhodné pro venkovní pěstování. Rostou super bujně, obzvlášť když je přihnojíte kostivalovou nebo kopřivovou jíchou a řádně zamulčujete. Lze je buď vést po opoře nebo se plazí po zemi bez opory. Já osobně upřednostňuji první možnost, protože plody lépe dozrávají a pohodlně se sbírají.

Není potřeba je zaštipovat a jsou velice odolné proti plísni. Ven vysazujeme předpěstované sazenice v druhé polovině května a plody dozrávají až do prvních podzimních mrazíků. 

Samozřejmě, že nejlepší je konzumovat plody čerstvé, ideálně přímo z keříku. Úžasná jsou i do míchaných salátů ochucených bazalkou nebo sušená s bylinkami. Jsou velice dekorativní, takže je lze použít k dozdobení jídel. Možností, jak je využít je nespočet.

Divoká rajčata v ekozahradě titulka

Proč bychom měli jíst rajčata ?

Obsahují mnoho důležitých látek ( lykopen, draslík, vitamín A, B, C , betakaroten…) 

Jsou prospěšná pro srdce, ledviny, oči, kůži, vlasy… Jejich konzumace snižuje obsah cholesterolu v krvi, snižuje krevní tlak a působí preventivně proti některým druhům rakoviny. 

Jejich semínka můžete získat nejjednodušeji např. ze semínkové banky Gengel a další rok si již můžete pěstovat rostlinky ze semínek vlastních, která si nasbíráte a uložíte. Jak na to se dozvíte v jednom z předchozích blogových příspěvků.