Bylinková spirála v ekozahradě

Pohled na bylinkovou spirálu

Bylinková spirála je atraktivní způsob, jak zajistit, aby jste na zahradě měli při vaření vždy po ruce nejrůznější čerstvé bylinky.

Pokud se na vaší zahradě krčí bylinky někde v zadním rohu zahrady, kam se dostanete jen málokdy a málokdy si na ně tedy vzpomenete, platí zde pravidlo „ sejde z očí, sejde z mysli „ nebo jste zatím ještě nenašli prostor, kde by jste svoje oblíbené bylinky chtěli mít, je tu jednoduché řešení. Vybudujte si bylinkovou spirálu na slunném místě zahrady co nejblíže k Vaší kuchyni.

Proč spirála?

Bylinková spirála je úžasným příkladem uplatnění permakulturních principů v zahradě, tvar spirály je efektivní design s maximálním využitím vertikálních i horizontálních ploch. To umožňuje na malé ploše pěstovat maximum druhů a vzniká tak produktivní, stabilní a zdravý ekosystém. 

Nejvhodnější průměr spirály je asi 2m a výška kolem 1 metru, je tak zajištěn bezproblémový přístup ke všem částem spirály. Lze ale vybudovat i větší, pochozí bylinkovou spirálu.

Díky své konstrukci nabízí spirála celou řadu různých mikroklimat, takže na malém prostoru můžeme  pěstovat široké spektrum rostlin s různými nároky. 

Spirála začíná nejčastěji malým jezírkem, které je umístěno na  severu u paty spirály, na tomto vlhčím a zastíněném místě se velmi dobře daří např. potočnici, koriandru, petrželce, lichořeřišnici nebo mátě ( s mátou musíme být obezřetní, protože je velmi invazivní a brzy by zarostla velkou plochu, proto ji osobně do spirály nedoporučuji ). Dále spirála pokračuje polostínem a na vrcholu spirály, který je orientován k jihu, je nejsušší a nejteplejší místo vhodné pro středomořské bylinky jako je např. rozmarýna, mateřídouška, tymián, yzop, levandule…  

Bylinková spirála yzop

Jaké bylinky sázet do bylinkové spirály

Seznam nejběžnějších bylinek postupně od vrcholu spirály až k její patě : 

  1. Rozmarýna lékařská 
  2. Šalvěj lékařská 
  3. Routa vonná 
  4. Tymián obecný 
  5. Saturejka horská 
  6. Dobromysl obecná 
  7. Mateřídouška 
  8. Heřmánek pravý 
  9. Kontryhel obecný 
  10. Pažitka 
  11. Třezalka teèkovaná 
  12. Srdečník obecný 
  13. Meduňka lékařská 
  14. Kopr vonný 
  15. Měsíček zahradní 
  16. Kozlíček polní 
  17. Česnek medvědí 
  18. Lichořeřišnice 
  19. Potočnice lékařská 

Aby byl opravdu efektivně využit každý prostor, sázíme rostlinky i do stěn spirály, vždy se mezi kameny najdou skuliny, do kterých můžeme zasadit např. jahodník lesní, tymián, mateřídoušku…  

Na stavbu spirály jsou nejvhodnější kameny, protože se s nimi dobře pracuje,  akumulují teplo a vlhkost, ale lze použít i jiné  materiály např. cihly nebo dřevěnou kulatinu, fantazii se meze nekladou.

Pažitka v bylinkové spirále

Výhody bylinkové spirály 

  • je bezúdržbová, jediná péče je sklízení bylinek 
  • přiláká na vaši zahradu užitečný hmyz  
  • poskytne vám a vaší rodině spoustu voňavých bylinek v bio kvalitě 
  • bylinky jsou vždy po ruce a čerstvé
  • vejde se i na malou zahradu 
  • je snadno přístupná a můžete do zahradničení zapojit i děti 
  • můžete snadno experimentovat s novými druhy bylinek 
  • je krásná na pohled 

Pokud i Vy chcete na své zahradě bylinkovou spirálu  a nevíte jak na to, Svět ekozahrad Vám pomůže a Vy se již toto léto budete radovat z čerstvých bylinek.