Popínavý špenát v ekozahradě
Chtěla bych Vám představit ne úplně známý druh zeleniny, který můžete snadno pěstovat ve své ekozahradě a je přímo ideální na jedlé balkóny.
Je to popínavý špenát, latinsky „Basella rubra „ nebo také „ malabarský špenát“. Tato až dva metry vysoká popínavka je původem z Indie.
Nároky na pěstování
- je náchylný na namrznutí, vysévá se tedy v polovině dubna do sadbovačů a předpěstované rostlinky se vysazují na venkovní stanoviště v druhé polovině května
- miluje přímé slunce, čím více slunce a tepla, tím rychleji poroste, ale samozřejmì potřebuje dostatek vody a ochranu před vysycháním v podobě mulče
- pro pnutí vyžaduje podporu ( provázek, bambusovou tyč, treláž…. )
Použití
- čerstvé mladé lístky a vrchní části výhonků jsou perfektní do míchaných salátů.
- listy tohoto špenátu jsou v naší rodině oblíbené do zelených smoothie a čestvých zeleninových šťáv.
- vařené listy a výhonky můžete použít všude tam, kde by jste použili špenát nebo mangold
- určitě ho vyzkoušejte jako stir fried s česnekem a sezamovými semínky podávaný s rýží ( až bude tento špenát v sezóně podělím se s Vámi o recept a fotografii tohoto rychlého veganského jídla )
Zdraví prospěšný
- má vysoký obsah vitamínu A, C a minerálů ( především kalcia a železa )
- obsahuje antioxidanty beta karotein a lutein, které chrání buňky před stárnutím
Výhody
- je to listová zeleniny, kterou lze pěstovat i v plném létě, aniž by její lístky ztrácely křehkost
- na jedné rostlině sklidíte neuvěřitelné množství zelených křupavých lístků a výhonků
- na malém prostoru můžete zasadit velké množství rostlin, úžasná rostlina pro všechny, kdo si chtějí vytvořit jedlý balkón
- dospělá rostlina bohatě kvete a je na ní spousta semínek, která necháte dozrát, usušíte a uložíte na další rok
- esteticky je to velice pěkná popínavka ( např. v kombinaci s bambusovou treláží vykouzlí v ekozahradě krásné jedlé zákoutí )
Tipy na pěstování
Já si rostlinky na jaře předpěstovávám ve skleníku, polovinu sazeniček vysadím v druhé polovině května ven a druhou nechám ve skleníku. Rostlinky ve skleníku rostou násobně rychleji a tak první úrodu sklízíme už koncem května. Rostliny vydrží ve skleníku cca do června a pak je přerostou okurky. Mezitím dorostou rostlinky venku, kterým se v letošním horku dařilo perfektně. Na konci léta, když se uvolní místo ve skleníku, udělám několik „řízků“ z venkovních rostlin a dám je do skleníku, kde velice rychle zakoření a poskytnou nám úrodu až do prvních mrazů.
Všem, kdo si chtějí zpestřit jídelníček tuhle jedlou a na pohled zajímavou popínavku vřele doporučuji.